Unions intercel·lulars

Per tal que les cèl·lules pugen formar part d'un conjunt, com un teixit o un òrgan, han d'estar adherides entre si mitjançant unions intercel·lulars, que lis permeten comunicar-se, augmentar la força i la tensió, intercanviar nutrients i moltes altres coses més.

En aquesta entrada explicarem els tres tipus més importants de unions intercel·lulars, pero primer de tot, com sempre, una breu descripció del terme.

Unions intercel·lulars: son punts de contacte entre les membranes plasmàtiques de les cèl·lules o entre cèl·lula i matriu extracel·lular. La majoria de les cèl·lules epitelials i algunes cèl·lules musculars i nervioses, estàn estretament associades en unitats funcionals.

Els tres tipus de unions més importants són:


1.- Gap junction: canals comunicants que connecten els citoplasmes de dos cèl·lules. Permeten comunicació química i elèctrica ràpida entre les cèl·lules.

2.- Desmosoma: punts d'unió entre cèl·lules que permeten una unió forta i resistencia mecànica. Conecten entre sí els citoesquelets de cada una d'elles.

3.- Unió occludens: àrees de la membrana unides molt estretament. Eviten el trànsit lliure de mol·lècules entre el petit espai que les separa. Son característiques dels epitelis com a l'intestí.




Cell junctions.png

Comentarios

Entradas populares