Tincions al laboratori

Que els científics pogueren observar cél·lules ha sigut el pas previ per poder extraure informació i conclusions, alló que després nosaltres estudiem a classe amb els llibres de text. Tot surguix principalment d'algú que ho ha pogut aïllar i visualitzar en primer lloc.

En aquesta entrada parlarem de les tincions al laboratori. Intentarem mostrar-vos com es treballa per tal d'aconseguir diferenciar o identificar cèl·lules al microscopi. 

Hui en dia, les técniques de tinció están molt bé perfeccionades. Hi ha de molts tipus, més generals per tenyir nuclis i citoplasmes de totes les cèl·lules de la preparació, i més específiques per tenyir únicament un tipus de cèl·lula, però també podem seleccionar-se orgànuls o processos metabòlics interns.

Ens centrarem en tres tincions característiques i bàsiques de laboratori: Tinció hematoxilina-eosina, Tinció Giemsa i Tinció Gram.


TINCIÓ HEMATOXILINA-EOSINA: consisteix en aplicar hematoxilina (colorant blau púrpura bàsic), que tenyeix els nuclis, i eosina (colorant rosa àcid), que tenyeix el citoplasma. Podem obtindre imatges com la següent.
Resultado de imagen de tincion hematoxilina eosina

Resultado de imagen de tincion hematoxilina eosina


Aquest seria l'esquema principal de tot el procés necessari a laboratori

Resultado de imagen de tincion hematoxilina eosina



TINCIÓ GIEMSA: característica per a la visualització de frotis sanguíni o altre tipus de mostres biológiques. Permet diferenciar protozoos com el Plasmodium falciparum, causant de la malaria. També permet tenyir zones amb alt contingut en unions A-T del ADN.

Imagen relacionada



TINCIÓ GRAM: una de les més importans a l'hora de clasificar les bacteries en Gram positives o Gram negatives. Es basa en la presencia o no d'una segona membrana lipídica i del grossor de la paret de peptidoglucà.








Comentarios

Entradas populares